Wielofunkcyjny kompleks w Londynie Inspirujący Londyn

Współczesna architektura to nie tylko minimalizm I oryginalne formy. Biały klinkier I bryły o kształcie zapraszającego gestu pozwoliły projektantom londyńskiego kompleksu Stonebridge Hillside lub osiągnąć ciekawe połączenie nowoczesnej elegancji z przyjaznym, ciepłym klimatem.

Wielofunkcyjny kompleks w Londynie

Wielofunkcyjny kompleks Stonebridge Hillside Hub powstał w dzielnicy Harlesden, w zachodnio-północnej części Londynu. Jeszcze w latach 90-tych było to miejsce omijane szerokim łukiem ze względu na wysoki poziom przestępczości. Najgorszą sławę miało osiedle Stonebridge Estate z ciężkimi betonowymi blokami z lat 60-tych i 70-tych, gdzie nocami często podpalano samochody i demolowano domy. Dekadę później, dzięki gruntownej urbanistycznej rewitalizacji, charakter dzielnicy zdecydowanie się zmienił. Zburzono w całości betonowe, grożące zawaleniem bloki i zastąpiono je prawie dwoma tysiącami domów jednorodzinnych.

Odmieniać z pomysłem

Wielofunkcyjny kompleks Hillside Hub stał się architektonicznym łącznikiem między nowo ukształtowanym osiedlem a sąsiednią osią zagospodarowania Hillside. Ma on powierzchnię 4900 m² i dzięki dużym rozmiarom, pomieścił centrum zdrowia, miejsce spotkań dla mieszkańców, supermarket, garaże oraz 55 mieszkań różnej wielkości, zarówno na sprzedaż, jak i do wynajęcia. Początkowo inwestor planował pomieszczenia różniące się funkcją umieścić w oddzielnych budynkach, jednak z inicjatywy architektów z londyńskiego biura projektów Edward Cullinan Architects, wszystkie zostały zlokalizowane w jednym obiekcie. W ten sposób powstało swoiste „miasto w mieście”, zapewniające mieszkańcom szerszy wachlarz i wyższy poziom usług, dzięki czemu ma zdecydowanie więcej odwiedzających niż jednofunkcyjne centra.

Zachęcające gesty

Aby uzyskać optymalne zagospodarowanie przestrzeni przy zachowaniu maksymalnej sześcio-kondygnacyjnej wysokości zabudowy, zaprojektowano interesujący kompleks składający się z brył o wyraźnie zróżnicowanych kształtach. W ten sposób powstał nowoczesny obiekt, który nie tylko mieści nowe funkcje, ale także odmienia urbanistyczne oblicze dzielnicy. – Plan kompleksu bazuje na kształcie otwartego na północ kielicha, który umożliwia płynne i przyjazne przejście między osiedlem a sąsiadującą ulicą – opisuje projekt wykonany przez swoje biuro David Cawston. Wzrok osób patrzących na obiekt od strony ulicy zatrzymuje się najpierw na skrzydłach zewnętrznych – spiczastych formach o oryginalnym kształcie, wykonanych z białego klinkieru. Skrzydła te niejako obejmują ogólnodostępny plac i tworzą otwartą bramę, która zaprasza wszystkich do tego, by odwiedzić zlokalizowane w głębi centrum oraz osiedle mieszkalne. W jednym ze skrzydeł mieści się centrum zdrowia, w drugim – supermarket oraz garaż. Na górnych piętrach położone są mieszkania własnościowe oraz do wynajęcia, oparte na ciekawym planie i zakończone spiczastymi balkonami.

Inspirować materiałami i formą

Białe skrzydła, w całości wykonane z klinkieru, przechodzą od strony południowej w bryły o bardziej standardowych kształtach. W tej części kompleksu na elewacji zastosowano nie tylko klinkier. Z lśniącymi, białymi powierzchniami muru zestawiono jaskrawe, kolorowe panele elewacyjne z aluminium, duże tafle szkła oraz drewno modrzewiowe. Równie ciekawy kontrast stanowią formy budynku – ostro zakończone krawędzie wymieniają się z prostokątnymi i zaokrąglonymi powierzchniami. Serce obiektu tworzy centrum spotkań dla mieszkańców, pokryte cynkowym dachem przypominającym hełm. – Mimo wszystkich przestrzennych połączeń zachowana zostaje samodzielność części składowych kompleksu – wyjaśnia koncepcję David Cawston. Przy wyborze materiałów budowlanych, planiści zwracali ogromną uwagę na ich jakość. Z tego względu zdecydowano się na szlachetne drewno i metal oraz biały klinkier ceramiczny.

Klinkier odporny nawet na graffiti

Do wykonania białych elementów wybrano VERSAILLES, białoperłowy klinkier ceramiczny marki Röben, wypał specjalny klinkieru OSLO. Na potrzeby tego projektu producent przygotował cegły w formacie angielskim (215x102x65 mm) oraz 8500 cegieł kształtowych według rysunków architektów, służące do wykończenia krawędzi skrzydeł. – Już wcześniej zwróciliśmy uwagę na budynki z klinkierem ceramicznym Röben – mówi David Cawston. – Pod względem estetycznym, przekonał nas przede wszystkim jasny, kremowy odcień oraz szorstka, lśniąca powierzchnia lica. Innym czynnikiem przemawiającym za tym materiałem była mała porowatość. Klinkier ceramiczny wypalany jest z wysokogatunkowej gliny, której spiekanie następuje już w temperaturze ok. 1000°C. Dzięki temu nasiąkliwość wynosi znacznie poniżej 2%, cegła nie wchłania więc prawie żadnej wilgoci. Jest to szczególnie istotne w gęsto zaludnionych centrach miast – osadzający się wszędzie brud zmywany jest po prostu przez każdy następny deszcz. Co więcej, biały klinkier jest też odporny na farbę graffiti. – Nauczeni doświadczeniem z tej dzielnicy, proponując materiał budowlany, musieliśmy przekonać władze miasta o tym, że natryskiwane farby będzie można z niego bez problemu usunąć. Cegła zdała ten egzamin bez zarzutu – dodaje David Cawston.