Wykończenie powierzchni dachówki

Kupując dachówki ceramiczne, trzeba mieć na uwadze warunki panujące w miejscu, gdzie stanie dom.

Jeśli budynek położony jest blisko lasu lub dużego skupiska drzew, dach będzie szczególnie podatny na porastanie mchem. Warto wtedy pomyśleć      o dachówkach angobowanych, ponieważ są one bardziej odporne                  na to zjawisko. Najlepszym wyborem będą jednak dachówki pokryte glazurą.

Takie ddachówki są dostępne w ofercie naszej np. MONZAplus tobago glazurowana, Piemont titan glazurowana. Mech rośnie na nich mniej chętnie niż na porowatych dachówkach naturalnych, ponieważ gładka, glazurowana powierzchnia pozwala na samooczyszczanie się dachówek przy każdych opadach deszczu.

Powierzchnia dachówki – na czym polegają różnice?

Glina, naturalny surowiec, z którego wytwarza się ceramikę, po wypaleniu    ma zazwyczaj kolor czerwony, dobrze znany z historycznych ceglanych budowli czy też tradycyjnych dachów. Aby uzyskać inne kolory powierzchni dachówek, poddaje się je procesowi angobowania lub glazurowania.              Są to nowoczesne metody barwienia dachówek, polegające na natryskiwaniu      na ich powierzchnię odpowiednio przygotowanych substancji (typu ciekła masa gliny lub zdrobnione szkliwo), dzięki którym      na rynku dostępne są takie ich kolory, jak różne odcienie brązu, czarny czy szary. W kontekście parametrów technicznych angoba i glazura znacząco wpływają na odporność dachówek na różne czynniki środowiska, takie jak zabrudzenia, kwaśne deszcze, promieniowanie ultrafioletowe.

Angoba i glazura często zestawiane są ze sobą jako synonimy, odnoszące się do technologii barwienia dachówek. Pomimo zbliżonych funkcji                 oraz właściwości, pomiędzy angobą i glazurą występują różnice, o których warto pamiętać przy dokonywaniu zakupu.

Odmienny charakter angoby i glazury wynika m.in. z ich różnych składów chemicznych. Angoba składa się ze specjalnie przygotowanej ciekłej masy gliny z domieszką odpowiednich minerałów lub tlenków metali. Glazura natomiast to w przeważającej części zdrobnione, wstępnie stopione szkliwo, wzbogacone nieorganicznymi dodatkami. Angoba nie tworzy na powierzchni dachówki zamkniętej struktury, ale pozostawia otwarte pory, co pozwala zachować dobre właściwości dyfuzyjne. Dachówki glazurowane charakteryzują się natomiast szklistą warstwą zamykającą pory.

Szklista zamknięta struktura dachówek glazurowanych sprawia,                    że w porównaniu do angoby odznaczają się one jeszcze większą odpornością na wpływ czynników zewnętrznych. Gładka powierzchnia                                o zminimalizowanej porowatości znacznie opóźnia tworzenie się zabrudzeń oraz ułatwia procesy oczyszczania nie tylko z kurzu i pyłów, ale też mchu oraz pleśni.

angobowana
naturalna
glazurowana

Trwałość dachówek o naturalnej, glazurowanej i angobowanej powierzchni jest dokładnie taka sama. Różnica polega na odporności na zabrudzenia          i porastanie mchem czy glonami. Dachówki szkliwione (glazurowane)              o zminimalizowanej porowatości, są najbardziej odporne na to zjawisko          i doskonale sprawdzą się na terenach o większej wilgotności                          czy też w pobliżu lasów. Dachówki angobowane wykazują podobne, choć nieco gorsze właściwości w tym zakresie do dachówek glazurowanych.

Najbardziej narażone na wymienione czynniki są dachówki o naturalnym wykończeniu, ze względu na swoją porowatą strukturę. Należy pamiętać jednak, że dachówki ceramiczne wypalane w temperaturze powyżej 1000° C są niepodatne na działanie promieniowania słonecznego, co oznacza,            że trwale zachowują swój kolor. Dachówki wystarczy wyczyścić myjką ciśnieniową, by odzyskały swój pierwotny wygląd nawet po wielu latach użytkowania.