Centrum usługowe w Rheinfelden W śródziemnomorskim stylu Rheinfelden

Dzięki zakrojonym na szeroką skalę inwestycjom, architektura państw centrum europy nabiera rozmachu. Doskonałym przykładem realizacji kompleksowych planów urbanistycznych jest Rheinfelden koło Bazylei.

Centrum usługowe w Rheinfelden

W tym szwajcarsko-niemieckim mieście granicznym w nadchodzących latach zainwestowanych zostanie ok. 600 milionów euro. Powstaną zarówno nowe budynki mieszkalne, jak i przemysłowe. Boom budowlany koncentruje się teraz w zachodniej części miasta, tzw. „Zähringerstadt Rheinfelden”. Na obrzeżach rozwijającej się kulturalnie i gospodarczo dzielnicy wzniesiono niedawno centrum usługowe B15, w którym mieści się m.in. nowa siedziba firmy Vogel Architekten, odpowiedzialnej za projekt budynku.

Dziedziniec w śródziemnomorskim stylu

Nowoczesny kompleks z wyrazistą architekturą nieprzypadkowo przyciąga wzrok przechodniów. Obiekt składa się z trzech brył, które różnią się wielkością i mają od dwóch do czterech kondygnacji. Poszczególne skrzydła zgrupowane są wokół centralnego dziedzińca, gdzie stworzono coś w rodzaju włoskiej piazzy. To właśnie dziedziniec wewnętrzny, będący swoistą oazą w krajobrazie miasta, nadaje centrum B15 wyjątkowego, śródziemnomorskiego stylu. Obok swojej rekreacyjnej funkcji, dziedziniec stanowi jednocześnie podstawę nowoczesnego konceptu zagospodarowania przestrzeni. Boczne przejścia na parter połączono z doskonale wkomponowanymi podcieniami. – Zadaniem podcieni jest nie tylko zintegrowanie sąsiadujących z dziedzińcem powierzchni, ale także umożliwienie współpracownikom kontaktu i bezpośredniej komunikacji, tak, by jeszcze efektywniej wykorzystać ich synergię, wspólne działanie – opisuje pomysł architekt Rudolf Vogel.

Więcej niż biura

Centrum B15 to jednak nie tylko wyjątkowy dziedziniec. Wnętrze obiektu o powierzchni ponad 8000 m² może pomieścić siedziby nawet 25 firm z najróżniejszych branż. Zastosowano w nim najlepsze współczesne rozwiązania, w tym ułatwiający komunikację nowatorski system zagospodarowania przestrzeni oraz podziemny garaż. Do dyspozycji wszystkich najemców powierzchni biurowych są także pomieszczenia wyposażone w sprzęt multimedialny, przydatne w czasie różnorodnych prezentacji, konferencji i podobnych okazji. Dodatkowo restauracja, centrum fitness, świetlica dla dzieci oraz pomieszczenie socjalne tworzą przyjazną atmosferę i sprawiają, że centrum B15 tętni życiem również po godzinach.

Energooszczędne rozwiązania

By zagwarantować w przyszłości korzystną pod względem ekonomicznym eksploatację budynku i jednocześnie podkreślić samodzielność oraz niezależność nowego centrum usługowego, kompleks wzniesiono w technologii wielowarstwowej. Zewnętrzną warstwę tworzy elewacja z klinkieru Röben EIFEL, pod którą znajduje się izolacja. Zgodnie ze szczegółowym planem realizacji działu technicznego Röben, wykorzystano ok. 100 000 cegieł w formacie NF oraz specjalne nadproża okienne i złącza ze stali szlachetnej. Zastosowanie gotowych elementów budowlanych zminimalizowało ryzyko występowania mostków termicznych. To oraz inne rozwiązania obniżające zużycie energii, pozwoliły architektom bez problemu osiągnąć szwajcarski standard budownictwa energooszczędnego „Minergie”.

Wielofunkcyjna cegła

Cegła Röben EIFEL, którą zastosowano na elewacji, przyczynia się nie tylko do korzystnych parametrów termoizolacyjnych ściany. Klinkier wymurowany w wiązaniu wozówkowym i z jasnymi fugami, zestawiony z dużymi płaszczyznami okien, podkreśla elegancję oraz interesujący charakter współczesnej architektury centrum B15. Fasada stanowi również architektoniczny pomost między nowoczesnym centrum usługowym a sąsiadującym z nim starym browarem „Feldschlösschen”. Browar, uznawany za klejnot przemysłowej architektury początków XX wieku, jest jednym z najbardziej znanych budynków miasta Rheinfelden.

Niepowtarzalny efekt końcowy dzięki kolorystyce

Kolorystyka budynku opiera się na koncepcji stworzonej przez architektów we współpracy z artystą Ettore Antonini. Projekt obejmuje zarówno obszary zewnętrzne, jak i ogólnodostępne pomieszczenia wewnątrz. Zgodnie z tą koncepcją, fasadę od strony ulicy wykonano z cegły klinkierowej Röben EIFEL w wyjątkowym odcieniu niebieskim cieniowanym. Wykańczając elewację dziedzińca architekci wykorzystali cementowo-włókniste panele w odcieniu rubinowym, które doskonale wpisały się w otaczającą kolorystykę. Dla twórców niejednolita barwa cegły klinkierowej jest nie tylko artystycznym akcentem, ale też analogią do pełnej koncepcji architektonicznej: „stworzyć harmonijną i przyjazną całość z różnorodnych części”.

Mega Dekarz