NOWOCZESNA I STYLOWA BIBLIOTEKA W ROKIETNICY

Położona w województwie wielkopolskim Rokietnica to jedna z najszybciej rozwijających się gmin powiatu poznańskiego. To właśnie tutaj, w niewielkiej, bo liczącej sobie około 16 tys. mieszkańców gminie oddano niedawno do użytku zaprojektowaną przez architekta Dominika Banaszaka, z pracowni Lab 3 Architekci bibliotekę publiczną z częścią handlowo-usługową. Budynek wyróżnia ponadczasowa estetyka, prosta oraz jednocześnie wyrazista forma nawiązująca do modernizmu, który był inspiracją dla autora projektu. Dzięki zastosowaniu ekologicznych rozwiązań i materiałów, takich jak na przykład płytki klinkierowe, budynek jest przyjazny nie tylko czytelnikom, ale również środowisku. Nowa siedziba biblioteki to nowoczesna, kreatywna przestrzeń – wyznacznik wysokiej jakości i bardzo dobrego warsztatu projektowego dla polskiej architektury.

NOWOCZESNA I STYLOWA BIBLIOTEKA W ROKIETNICY

Układ architektoniczny

Budynek łączy dwie funkcje, bibliotekę oraz przestrzeń handlowo-usługową. Dokładnie przemyślany przez architekta podział inwestycji i zapewnienie osobnych wejść bardzo jasno je od siebie oddziela - parter przeznaczony został na komercyjne powierzchnie najmu, a piętro na bibliotekę. Bryła budynku jest prosta, oszczędna w formie, ale jednocześnie wyrazista, dzięki spiralnym, wachlarzowym schodom zlokalizowanym na tarasie. - Wachlarzowe schody techniczne, prowadzące na zielony dach z tarasem widokowym, stanowią kontrapunkt dla konsekwentnie kubicznej formy - mówi autor projektu, architekt Dominik Banaszak. Z kolei, jeśli chodzi o wnętrze, to poza doskonale doświetlonym dużymi płaszczyznami okien i zajmującym kilkaset metrów kwadratowych księgozbiorem najbardziej charakterystycznym elementem wnętrza budynku są główne schody wejściowe do biblioteki. - Do pomieszczeń biblioteki na piętrze prowadzą monolityczne betonowe schody, stanowiące uzupełnienie rysunku fasady frontowej. Jest to jedyny element kompozycyjny odchylony od ortogonalnej siatki układu konstrukcyjnego budynku. Zabieg miał na celu zaznaczenie osi widokowej, której domknięcie stanowi wieża kościoła – jedyna dominanta wysokościowa w miejscowości – dodaje architekt.

Trwała i ekologiczna elewacja

Przyglądając się z bliska budynkowi biblioteki widać, że każdy szczegół został dokładnie przemyślany i dopracowany. Aby elewacja przez wiele lat cieszyła swoim wyglądem, zapewniając także trwałość koloru, projektant zdecydował się na pokrycie elewacji szaro-białą, cieniowaną płytką klinkierową AARHUS firmy Röben, o unikatowej, chropowatej i pełnej nierówności strukturze lica. Klinkier nadał otoczeniu budynku lekkiej nuty stylu skandynawskiego, a cieniowania pozwoliły osiągnąć efekt gry kolorów. Zastosowane materiały wpisują się w trend budownictwa ekologicznego. Projektant postawił na materiały ceramiczne, a więc bezpieczne dla środowiska zarówno na etapie produkcji, jak i późniejszej eksploatacji.