Nové ředitelství hudební školy ve Wroclawi Moderní budova Střední hudební školy

Moderní budova Střední hudební školy I a II stupně Karola Šymanovského dává hudebně talentované mladé Wroclawi spoustu příležitostí k rozvoji a prezentaci svého talentu.

Nové ředitelství hudební školy ve Wroclawi

Hudební škola se nachází na ul. Lovecké a začala zde působit v roce 1946. Během desetiletí svého působení vychovala řadu známých hudebníků, avšak budova v průběhu let svého působení přestala splňovat moderní požadavky určené tomuto typu vzdělávacích institucí. Z tohoto důvodu bylo rozhodnuto o vybudování nového sídla, které by se přesunulo na jednu z reprezentativních ulic v centru Wroclawi –  na ulici Josefa Pilsudského. Projekt Obecné hudební školy připravil architektonický úřad Mackow Pracownia Projektowa a rozhodnutí o novém místě bylo diktováno bezprostřední blízkosti wroclawské filharmonie. Spolu s nově vzniklou školní budovou vytvořila moderní vzdělávací komplex . Dne 24. června 2013 byl na stavbě položen neobvyklý základní kámen ve tvaru ručně kovaných houslí. Byl v něm umístěn akt založení, taktovka a fotografie stávajícího ředitelství školy. Byl to symbolický začátek vytváření nového hnízda wroclawských hudebních talentů. Stavba školy trvala 18 měsíců a investiční náklady činily více než 52 milionů PLN. Na začátku prací byly objeveny středověké stavby a některé z nejstarších vrtů ve Wroclawi. To mělo přímý dopad na dlouhé období práce archeologů a zastavení mnoha stavebních prací.

Spousta možnost

Nové ústředí hudební školy má sloužit k výchově dětí a mládeže na úrovni základních a středních škol. Díky rozsáhlému funkčnímu programu je budova kompletně dokončena pro investice v kompaktní podobě. V budově bude umístěno 600 studentů, kteří budou moci využívat větší a pohodlnější učebny a hudební místnosti. Bude také umožňovat pořádání koncertů a provádění řady dalších aktivit zaměřených na obyvatele města Wroclawi. Poté, co se filharmonie přestěhovala do Národního hudebního fóra, mohou studenti školy využít starou budovu.

Přímo a s chutí

Moderní zařízení se skládá ze sedmi podlaží včetně šesti nadzemních podlaží. Postavena ve tvaru kvádru, je působivá, ale skromná, pokud jde o vzhled fasády. Architekti Design Studio Maćków zohlednili monumentální charakter sousední budovy, což znamenalo, že opustili bohatou artikulaci fasády. Výšku budovy charakterizuje bílá klinkerová cihla Montblanc, s hladkou povrchovou úpravou, která byla použita pro konstrukci asi 1500 m2 – což činí  72 tisíc  kusů. - Bílá cihla byla nejvhodnější z kompozičních a uměleckých důvodů - s přihlédnutím k charakteru budovy a jejímu kontextu. Zároveň stěny z bílého klinkeru, nejsou ještě stále velmi populární na místním stavebním trhu, takže budova získala jedinečný charakter - vysvětluje Bartoloměj Witwicki z Maćków Design Studio, které je zodpovědné za návrh nové budovy ZUŠ. Jednotný povrch stěn je typický pro moderní stavby: jednoduchý, hospodárný a plný ostrých linií. To je zvláště patrné v případě položení  oken, jejichž rozměry a tvary se mění s výškou budovy. - Pro zdůraznění členitosti fasády stěny, okna byla „vysunuta“ z povrchu stěny a upevněna na konzolách, které dostatečně vizuálně vyrovnaly masivní povahu zdi z klinkeru, a zdůrazniliy její estetickou hodnotu – říká Witwicki.

Maximální využití

Jedním z nejobtížnějších úkolů bylo navrhnout budovu tak, aby se na malé ploše prostoru podařilo vytvořit všechny místnosti nezbytné pro provoz školy. - Umístění bohatého funkčního programu hudební školy na malý pozemek bylo opravdovou výzvou. Z toho vyplývá "kompaktní" forma budovy a navrstvení  jednotlivých funkcí – mimo jiné -  sportovní hala v suterénu je vertikálně uzamčena s koncertním sálem a zelené nádvoří je umístěno na stropě nad chodbou - říká Witwicki. Budova se skládá ze tří křídel, které obklopují vnitřní nádvoří a nacházejí se ve výšce prvního patra. Didaktické funkce jsou prováděny v místnostech nad přízemím. K dispozici jsou učebny ve dvou křídlech a hudební místnosti - ve třetím křídle.  Na jižní straně je zelené nádvoří uzavřeno malou koncertní halou. Pod tímto územím je kvůli omezené ploše pozemku naplánována tělocvična s lezeckou stěnou a posilovnou. V přízemí jsou výstavní prostory, sál pro sbor, jídelna s kuchyňským zařízením, jedno – oddílová školka, pomocné pokoje a šatny. V prvním patře jsou učebny pro mladší děti, kanceláře a komorní sál. Budova je přizpůsobena potřebám zdravotně postižených osob. Ve veřejných prostorech byl interiér dokončen architektonickým betonem, zatímco prostory určené hudebním funkcím byly navrženy s ohledem na vysoké akustické požadavky.

Hudební škola Karola Szymanowski v číslech:

  • Stavební plocha - 2715m2
  • Užitná plocha - 11283m2
  • Kubatura - 43480m3
  • Výška budovy - 25m
  • Projekt - 2010
  • Realizace - 2013-2014

Zajímavost ... Zhotovitelem projektu, společnost PB Inter-System spočítala, že množstvím betonu použitého na výstavbu školy, můžete zalít Vratislavské náměstí do výšky 40cm, a z více než tisíc tun oceli vyrobit. 2355 ocelových klavírů, 470 tisíc francouzských rohů, 265 tisíc trumpet nebo 163 tisíc pozounů. Množství cihel využito během výstavby školy - 72 tisíc. ks., více než čtyřnásobek hmotnosti světově nejznámější osobní lodi Titanic.

 

Mega Dekarz