Nové riaditeľstvo hudobnej školy vo Vroclave Moderná budova Strednej hudobnej školy

Moderná budova Strednej hudobnej školy I a II stupňa Karola Šymanovského dáva hudobne talentovanému mladému Vroclavu veľa príležitostí na rozvoj a prezentáciu svojho talentu.

Nové riaditeľstvo hudobnej školy vo Vroclave

Hudobná škola sa nachádza na ul. Lovecké a začala tu pôsobiť v roku 1946. Počas desaťročia svojho pôsobenia vychovala celý rad známych hudobníkov, avšak budova v priebehu rokov svojho pôsobenia prestala spĺňať moderné požiadavky určené na tento typ vzdelávacích inštitúcií. Z tohto dôvodu bolo rozhodnuté o vybudovaní nového sídla, ktoré by sa presunulo na jednu z reprezentatívnych ulíc v centre Vroclavu - na ulici Jozefa Pilsudského. Projekt Všeobecnej hudobnej školy pripravil architektonický úrad Mackow Pracownia Projektowa a rozhodnutie o novom mieste bolo dané bezprostrednou blízkosťou vroclavskej filharmónie. Spolu s novovzniknutou školskou budovou vytvorila moderný vzdelávací komplex. Dňa 24. júna 2013 bol na stavbe položený neobvyklý základný kameň v tvare ručne kovaných huslí. Bol v ňom umiestnený akt založenia, taktovka a fotografia existujúceho riaditeľstva školy. Bol to symbolický začiatok vytvárania nového hniezda vroclavských hudobných talentov. Stavba školy trvala 18 mesiacov a investičné náklady predstavovali viac ako 52 miliónov PLN. Na začiatku prác boli objavené stredoveké stavby a niektoré z najstarších vrtov vo Vroclave. To malo priamy vplyv na dlhé obdobie práce archeológov a zastavenie mnohých stavebných prác.

Veľa možností

Nové ústredie hudobnej školy má slúžiť na výchovu detí a mládeže na úrovni základných a stredných škôl. Vďaka rozsiahlemu funkčnému programu je budova kompletne dokončená pre investície v kompaktnej podobe. V budove bude umiestnených 600 študentov, ktorí budú môcť využívať väčšie a pohodlnejšie učebne a hudobné miestnosti. Bude tiež umožňovať organizovanie koncertov a vykonávanie množstva ďalších aktivít zameraných na obyvateľov mesta Vroclav. Potom, čo sa filharmónia presťahovala do Národného hudobného fóra, môžu študenti školy využiť starú budovu.

Priamo a s chuťou

Moderné zariadenie sa skladá zo siedmich podlaží vrátane šiestich nadzemných podlaží. Postavená v tvare kvádra, je pôsobivá, ale skromná, pokiaľ ide o vzhľad fasády. Architekti Design Studio Maćków zohľadnili monumentálny charakter susednej budovy, čo znamenalo, že opustili bohatú artikuláciu fasády. Výšku budovy charakterizuje biela klinkerová tehla Montblanc, s hladkou povrchovou úpravou, ktorá bola použitá na konštrukciu asi 1500 m2 - čo predstavuje 72 tisíc kusov. - Biela tehla bola najvhodnejšia z kompozičných a umeleckých dôvodov - s prihliadnutím na charakter budovy a jej kontext. Zároveň, steny z bieleho klinkeru, nie sú ešte stále veľmi populárne na miestnom stavebnom trhu, takže budova získala jedinečný charakter - vysvetľuje Bartolomej Witwicky z Maćków Design Studio, ktoré je zodpovedné za návrh novej budovy ZUŠ. Jednotný povrch stien je typický pre moderné stavby: jednoduchý, hospodárny a plný ostrých línií. To je obzvlášť viditeľné v prípade položenia okien, ktorých rozmery a tvary sa menia s výškou budovy. - Na zdôraznenie členitosti fasády steny boli okná „vysunuté" z povrchu steny a upevnené na konzolách, ktoré dostatočne vizuálne vyrovnali masívnu povahu múry z klinkeru a zdôraznili jej estetickú hodnotu - hovorí Witwicky.

Maximálne využitie

Jednou z najťažších úloh bolo navrhnúť budovu tak, aby sa na malej ploche priestoru podarilo vytvoriť všetky miestnosti potrebné na prevádzku školy. - Umiestnenie bohatého funkčného programu hudobnej školy na malý pozemok bolo skutočnou výzvou. Z toho vyplýva "kompaktná" forma budovy a navrstvenie jednotlivých funkcií - okrem iného - športová hala v suteréne je vertikálne uzamknutá s koncertnou sálou a zelené nádvorie je umiestnené na strope nad chodbou - hovorí Witwicky. Budova pozostáva z troch krídel, ktoré obklopujú vnútorné nádvoria a nachádzajú sa vo výške prvého poschodia. Didaktické funkcie sú vykonávané v miestnostiach nad prízemím. K dispozícii sú učebne v dvoch krídlach a hudobné miestnosti - v treťom krídle. Na južnej strane je zelené nádvorie uzavreté malou koncertnou halou. Pod týmto územím je kvôli obmedzenej ploche pozemku naplánovaná telocvičňa s lezeckou stenou a posilňovňou. Na prízemí sú výstavné priestory, sála pre zbor, jedáleň s kuchynským zariadením, jednooddielová škôlka, pomocné izby a šatne. Na prvom poschodí sú učebne pre mladšie deti, kancelárie a komorná sála. Budova je prispôsobená potrebám zdravotne postihnutých osôb. Vo verejných priestoroch bol interiér dokončený architektonickým betónom, kým priestory určené hudobným funkciám boli navrhnuté s ohľadom na vysoké akustické požiadavky.

Hudobná škola Karola Szymanowski v číslach:

  • Stavebná plocha - 2715m2
  • Úžitková plocha - 11283m2
  • Kubatúra - 43480m3
  • Výška budovy - 25m
  • Projekt - 2010
  • Realizácia - 2013-2014

Zaujímavosť... Zhotoviteľom projektu, spoločnosť PB Inter-System spočítala, že množstvom betónu použitého na výstavbu školy, môžete zaliať Vroclavské námestie do výšky 40cm, a z viac ako tisíc ton ocele vyrobiť 2355 oceľových klavírov, 470 tisíc francúzskych rohov, 265 tisíc trumpiet alebo 163 tisíc trúb. Množstvo tehál využitých počas výstavby školy - 72 tisíc ks., viac ako štvornásobok hmotnosti svetovo najznámejšej osobnej lode Titanic.

Mega Dekarz