Wielostopniowe schody kościoła w Lingen/Ems: lepsza technika, krótszy czas budowy i mniej kosztów, niż tradycyjną metodą

Do wieży kościoła prowadzą położone po obydwu jej stronach szerokie schody klinkierowe, z każdej strony po 16 stopni prowadzących do wejść kościoła św. Józefa w dzielnicy Lingen – Laxten. Po latach wyglądały nie tylko nieestetycznie, ale stanowiły też zagrożenie dla bezpieczeństwa. Woda przedostawała się przez nieszczelne spoiny, powodując tym samym ogromne szkody. Najwyższy czas, by poddać je renowacji.

Pierwszy projekt architekta przewidywał bardzo masywną, powszechnie stosowaną dolną konstrukcję z żelbetonu. Na tę konstrukcje miały być nałożone nowe stopnie. Niestety ten sposób nie gwarantowałby uniknięcia szkód pomrozowych czy wykwitów, ponieważ spoiny murowanych w konwencjonalny sposób schodów nie byłyby w dalszym ciągu wodoszczelne.

W tym stadium projektowania zwrócono się o pomoc do działu technicznego firmy Röben, który przedstawił propozycję rozwiązania problemu, bazując na gotowych elementach budowlanych. Zaletą było to, że betonowa konstrukcja miała być względnie lekka i otwarta, ponieważ miała służyć tylko jako podpora dla prefabrykowanych stopni schodowych. Pomiędzy poszczególnymi cegłami spoiny wsporne (poziome) miały pozostać otwarte, by woda powierzchniowa mogła odpływać i być odprowadzana przez miejscowy drenaż. Boczne strony schodów miały zostać wmurowane w konwencjonalny sposób.

Ta propozycja działu technicznego firmy Röben została ostatecznie zrealizowana. Zadecydowało o tym wiele powodów: w porównaniu do projektu architektonicznego zredukowano znacznie nakład kosztów i pracy. Montaż gotowych elementów był znacznie szybszy niż schodów wykonanych w konwencjonalny sposób. Oprócz tego po tych schodach można było od razu chodzić i wejście do kościoła nie było przez dłuższy czas zatarasowane.

 

Mega Dekarz