Spoinowanie
Przed rozpoczęciem spoinowania, mur z cegły musi dokładnie wyschnąć. W zależności od warunków atmosferycznych, będzie to trwało od trzech do pięciu dni. Trzeba też poczekać na odpowiednią pogodę – nie wolno wykonywać fugowania podczas opadów deszczu.
Kupując zaprawę, należy ją dobrać do rodzaju cegły, ponieważ inne fugi przeznaczone są do cegieł klinkierowych, inne do licowych.
Przygotowanie zaprawy
Zaprawę do spoin przygotowuje się w małych ilościach. Do pojemnika należy wsypać ok. 6–8 kielni suchej zaprawy i dolewać wody, mieszając tak długo, aż masa osiągnie odpowiednią konsystencję. Dobry sposób na sprawdzenie, czy zaprawa została właściwie przygotowana, jest następujący: należy ścisnąć w dłoni garść zaprawy i uformować z niej rolkę, a następnie przetoczyć ją 10 razy po otwartej powierzchni dłoni. Zaprawa nie powinna rozpadać się (oznacza to, że jest zbyt sucha) ani pozostawiać śladów na dłoni (wtedy jest za mokra).
Spoinowanie
Fugowanie zaczynamy od nałożenia na korytko do spoinowania około jednej kielni świeżej zaprawy. Za pomocą szpachelki do spoinowania wciskamy zaprawę do spoin między cegłami. Spoiny musi być tyle, żeby zetknęła się z zaprawą murarską i aby masa lekko wystawała za okładzinę. Pozostałą część masy ściągamy przy użyciu szpachelki. Spoina musi być mocno dociśnięta i wygładzona. Najpierw wypełniamy spoiny pionowe, a następnie poziome. Zaprawę do fugowania dociska się w pionowych spoinach za pomocą bocznych krawędzi korytka do spoinowania, tak samo postępować należy w przypadku spoin poziomych. Zakończywszy spoinowanie, musimy lekko zamieść ścianę delikatną szczotką. Należy to zrobić bardzo ostrożnie, uważając, żeby zaprawa nie przyczepiła się do spoiny i nie została naniesiona na cegły.